Kajakpolo is een sport die snelheid, behendigheid en teamwork vereist. Een kruising tussen waterpolo, rugby en kajak. Een lust voor het oog. De bal- en kajakbehendigheid, de tactische aanvallen en sprints bieden een groot spektakel gehalte. 

Een wedstrijd duurt 2 keer 10 minuten en wordt gespeeld tussen 2 teams van 5 spelers.  Scoren doe je in een doelkader dat 2 meter boven het water hangt en door de keeper verdedigd wordt met een peddel die hij/zij in de lucht houdt.  Kajakpolo is een volwaardige autonome sport geworden die niet langer een samenstelling is van andere disciplines.

Kajakpolo bij TNT (Technico Nautic Team)

Bij TNT spelen we kajakpolo zowel op competitief als recreatief niveau.  Recreatief spelen we geregeld een vriendschappelijk wedstrijdje polo.  Een eerste wedstrijdervaring kan men opdoen tijdens een propagandatoernooi, waar men het opneemt tegen andere beginnende (jeugd)ploegen.  In competitie speelt TNT met 3 ploegen die aantreden in verschillende klassen van de Belgische competitie, gaande van de 4de klasse tot 1ste  klasse. Ook neemt TNT geregeld deel aan internationale toernooien in binnen- en buitenland.

 

 

 

Kajakpolo in 5 regels:

  1. Een tegenstander die de bal heeft mag je omduwen. Dat betekent daarom niet dat er veel gezwommen wordt in een kajakpolowedstrijd, want door te eskimoteren (een techniek waarmee je de kajak terug rechtdraait) kom je heel stel terug boven water.
  2. De wedstrijd begint met een sprint naar de bal die door de scheidsrechter in het midden van het speelveld gesmeten wordt. Twee spelers varen dan zo snel mogelijk naar de bal toe wat tot spectaculaire beelden kan leiden.
  3. Verdedigers mag je wegvaren om dichter bij het doel te raken, dit lukt het best door met de top van je kajak onder een andere kajak te duiken.
  4. De bal wordt rondgepast met de hand, maar mag onderschept worden met de peddel, zolang die niet binnen handbereik komt.
  5. Een team heeft 60 seconden de tijd om een doelpoging te wagen, anders gaat de bal naar de tegenstander. Dit zorgt ervoor dat kajakpolo een heel snelle en intensieve sport is.

 

  Wens je meer informatie over deze discipline, stuur ons dan snel een Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

 

 

 

 

 

De oudste discipline is het lijnvaren.
Hierbij wordt op een watersportbaan of op een kanaal gevaren waarop maximaal 9 geboeide banen worden uitgelegd.
Op de jaarlijkse wereldkampioenschappen staan wedstrijden over 200, 500 en 1000 meter op het programma. Deze afstanden zijn tevens Olympische disciplines.

Op nationale en internationale wedstrijden staan buiten deze sprintnummers ook langebaannummers op het programma, naargelang de categorieën lopen deze op tot 5000 meter. In al deze disciplines heeft TKC enkele kampioenen en zeker ook aankomend talent onder zijn leden.
Jaarlijks staan er heel wat wedstrijden op het programma, niet enkel in België. Ook in onze buurlanden kom je ons tegen. Hier worden dan wedstrijden gevaren tegen clubs vanuit heel Europa.

Marathon

Een relatief jonge, maar zich snel uitbreidende tak, van de kajak & kano wedstrijdsport is het marathonvaren. De minimumafstand voor een marathon bedraagt 15 km voor dames en 20 km voor de heren. Een maximumafstand is niet bepaald en deze kan oplopen tot meer dan 100 km, eventueel verspreid over meerdere trajecten of dagen.

Er kan hierbij gevaren worden op beken, rivieren en kanalen, meren of de zee en er mag bij voorkeur één of meerdere malen overgedragen worden. Er wordt gestart in ofwel een massastart of een Le Mans-start.

  

Wil je meer informatie over deze discipline? Stuur ons dan snel een Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

 

 

 

 

Uit de groep toervaarders ontstond een groep Zeekajakkers.

Groot en open water, zoals Ooster- en Westerschelde, de Noordzee en zelfs de Altlantische Oceaan in Bretagne en Schotland zijn voor hen een uitdaging.

Toervaren is een manier om met een kano of een kajak een streek te verkennen, te genieten van de natuur, waterlopen doorheen een binnenstad te bevaren,…

Elk jaar organiseren tal van clubs toertochten waarbij in georganiseerd verband gevaren wordt. Een picknick of een gemeenschappelijke stopplaats zorgt voor de nodige gezelligheid. Bekijk zeker eens onze kalender. Individuele toertochten gebeuren uiteraard ook.

Zelf organiseren we ook jaarlijks meerdere toertochten in binnen- en buitenland, zoals daar zijn: verrassingstocht, Biesbosch, herfsttocht, Overijsel, fakkeltocht, Duitsland, Polen, …

Op woensdag en zaterdag vertrekken we aan de club en varen op het kanaal Dessel-Schoten ofwel richting Turnhout ofwel richting Beerse ieder op zijn eigen tempo en afstand.     

Wens je meer informatie over deze discipline, stuur ons dan snel een Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Wildwatervaren is een discipline van het kajakken waarbij het erom gaat om zonder problemen wildwater te bevaren. Het is een echte adrenaline-natuursport en wordt ook aanzien als de avontuurlijkste versie van het kajakken. In deze discipline wordt er gebruik gemaakt van kajaks die speciaal ontworpen zijn om het wilde water te trotseren. Wildwater varen kan ook meer extreme vormen aannemen zoals het springen van watervallen het bevaren van bergkloven.

De discipline slalom en rivierafdaling gebeuren op hetzelfde terrein alleen wordt wildwatervaren meer beoefend in een recreatieve sfeer terwijl slalom en rivierafdaling meer competitie gericht is.

Disciplines in Wildwatervaren

Er zijn een aantal disciplines op wildwater:

Kajakslalom (Olympische discipline): een bepaald parcours (aangegeven met rood/witte en groen/witte poortjes) op stromend water in een zo kort mogelijke tijd zonder strafpunten afvaren

Rivierafdaling: een riviertraject in zo kort mogelijke tijd afvaren

Freestyle: hierbij worden zo veel mogelijke moeilijke moves gemaakt in een golf op de rivier (of in de branding): cartwheels, salto’s, en vele andere moves zijn mogelijk. Ook hier worden wedstrijden in gehouden

Raften: een riviertraject in een raft afvaren.

Wildwaterschaal

De moeilijkheidsgraden van rivieren worden aangeduid op een schaal van ‘WW1’ tot ‘WW6’: WW1 is gemakkelijk en WW6 is onbevaarbaar. Naast de echte rivieren heeft men ook nog kunstmatige wildwaterpistes om op te oefenen.

Wildwatervaren bij TKC

Tijdens verschillende buitenlandse trips en stages krijgen nieuwelingen de kans om op een correcte en veilige manier te leren varen op stromend water.

Zo gaan we jaarlijks naar Sault-Brénaz, St Pierre de Boeuf, Hagen, …

 

Wil je niet alleen in een boot zitten, maar toch een tocht meedoen, dan kan onze C10 “Lang Verwacht” een oplossing bieden.  Deze tienpersoonskano (ideaal met 7 à 8 personen) wordt bestuurd door een ervaren stuurman die de juiste richting aangeeft.  Op deze manier kan je meegenieten van al het moois van de natuur en veel plezier maken met je medevaarders.

De Pink Ribbonettes varen elke zondagvoormiddag uit met hun eigen drakenboot.

 

C10-Challenge (Neer)Pelt

Is een tochtje te rustig, dan kan je altijd nog deelnemen aan de C10-Challenge.  Dit is een wedstrijd, over 200 m, waar je  met 5 boten naast elkaar start. Al naargelang de plaatsen in de reeksen krijg je punten en kom je in één van de vele finales te liggen.