De oudste discipline is het lijnvaren.
Hierbij wordt op een watersportbaan of op een kanaal gevaren waarop maximaal 9 geboeide banen worden uitgelegd.
Op de jaarlijkse wereldkampioenschappen staan wedstrijden over 200, 500 en 1000 meter op het programma. Deze afstanden zijn tevens Olympische disciplines.

Op nationale en internationale wedstrijden staan buiten deze sprintnummers ook langebaannummers op het programma, naargelang de categorieën lopen deze op tot 5000 meter. In al deze disciplines heeft TKC enkele kampioenen en zeker ook aankomend talent onder zijn leden.
Jaarlijks staan er heel wat wedstrijden op het programma, niet enkel in België. Ook in onze buurlanden kom je ons tegen. Hier worden dan wedstrijden gevaren tegen clubs vanuit heel Europa.

Marathon

Een relatief jonge, maar zich snel uitbreidende tak, van de kajak & kano wedstrijdsport is het marathonvaren. De minimumafstand voor een marathon bedraagt 15 km voor dames en 20 km voor de heren. Een maximumafstand is niet bepaald en deze kan oplopen tot meer dan 100 km, eventueel verspreid over meerdere trajecten of dagen.

Er kan hierbij gevaren worden op beken, rivieren en kanalen, meren of de zee en er mag bij voorkeur één of meerdere malen overgedragen worden. Er wordt gestart in ofwel een massastart of een Le Mans-start.

  

Wil je meer informatie over deze discipline? Stuur ons dan snel een Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.