Nu de Blauwalgen ons noodgedwongen aan de kant houden, hebben we extra tijd voor een verhaal van Dries Jaspers, onze schrijver die elke maand de TKC-info verrast met waar gebeurde toogfabels. Vorige keer over Heidi, deze keer over een andere schat...

We zijn in de duistere tijden van de late middeleeuwen. Draken en griezelige gedrochten worden met de regelmatigheid van de klok bevochten.
Onze club levert vaak goed getrainde en gespecialiseerde manschappen aan de Hertog om deze mythische creaturen te bevechten.
Ook nu, tijdens een lange periode van droogte, vraagt de Hertog onze club om hulp. Het land wordt geteisterd door watertekort, blauwalg en botulisme.  
De oogst dreigt te mislukken en hongersnood loert om de hoek.

Naast een gebrek aan regenval, zou een blokkade van het kanaal ter hoogte van de Postelse bossen de doodsteek zijn voor onze regio en de kajaksport.
Een gigantische reus, half trol half mens, heeft het kanaal afgedamd en menig expeditie om deze te doorbreken draaiden op een sisser uit.
Deze trol, Grendel genaamd, zou onoverwinnelijk zijn. Elke dag zakt het water enkele centimeters in het kanaal en een snelle actie dringt zich op. In een ultieme poging het land te redden worden onze clubtroepen gemobiliseerd. De Hertog looft een beloning uit voor wie de dam kan doorbreken. Deze beloning zou een echte schat zijn die de Hertog in een grote kist op zijn kasteel heeft staan.

Onze club begint naarstig aan de voorbereidingen. Enkele geoefende TKC-strijders geven nog snel een tiendelige spoedcursus aan de nieuwe kadetten.
Andere kanaalbonken stomen onze pijlsnelle verkenners in hun K1 boten klaar. Ook onze granaatgooiers oefenen hun doorsteekpassen en passeerbewegingen onder leiding van echte toernooikampioenen.
Om de onkosten van de strijd te bekostigen wordt er nog snel een BBQ en wafelverkoop georganiseerd, de oorlogsheffingen worden nagekeken.
De loodsten krijgen een onderhoudsbeurt en al het wapentuig wordt netjes gestockeerd.
Initiaties aan de toekomstige krijgertjes worden door gepensioneerde veteranen gegeven.
Er worden oorlogsgazetten gedrukt om het moraal van de troepen hoog te houden, lijsten van deelnemers worden verwerkt zodat de Hertog zicht heeft op het aantal soldaten. Kortom, vele TKC’ers steken belangeloos de handen uit de mouwen om deze veldtocht van de laatste kans te doen slagen.

De klaroen schalt door het ochtendgloren, de strijd gaat beginnen. Alle boten gaan te water. De K1’s splijten met een duizelingwekkende slagfrequentie door het water gevolgd door enkele zwaar geladen canadezen. In hun zog een gigantische roze drakenboot geflankeerd door een gros granaatgooiers in hun nieuwe exo’s. Onze, al dan niet vintage, zeeslagschepen sluiten op het gemak aan en stoppen onderweg nog een tiental keer om zich moed in te drinken voor de aankomende strijd. Zeevaarders plotten de koers uit om Postel te benaderen via enkele Schotse eilanden en onze wildwateracrobaten eskimoteren in de vooruitgeschoven linies om onder water Grendel te besluipen.

Onder aanvoeren van Marcus “Beowulf” Rombrutus ontplooit zich de grootste oorlogsmachine welke de Kempen ooit gezien heeft. Na een felle strijd slaagt TKC er met vereende krachten in om Grendel te verslaan. Onze drakenboot, canadezen en granaatgooiers maken korte metten met de dam. De wildwatervaarders en zeevaarders spelen op de ontstane golven terwijl onze snelle verkenners zich terug naar Turnhout haasten om het goede nieuws te melden.
Eens allen terug in Turnhout, worden onze helden ontvangen op het binnenplein van het kasteel. De Hertog staat hen met zijn schatkist al op te wachten.
Onze eigenste Beowulf mag de kist openen. In de schatkist zit een gigantische spiegel waarop radertjes zijn geplaatst.
Marcus houdt de spiegel omhoog en samen met de andere TKC’ers ziet hij zichzelf en de ganse groep.
De Hertog legt uit dat vrijwilligers van onschatbare waarde zijn en dat het deze vrijwilligers zijn die de radartjes vormen van elk goed geoliede machine.

Ook onze kajakclub draait dankzij tientallen vrijwilligers die zich kosteloos en met plezier inzetten. De ene vrijwilliger is al zichtbaarder als de andere, de ene staat of fietst langs de kant. Soms zit er een vrijwilliger in een boot, auto, of achter de toog, in de keuken, achter zijn of haar computer.
Sommige vergaderen zich een pleuris, andere vrijwilligers heffen zich een verschot…

Vrijwilligers, ze zijn onze kostbare schat!