Deze keer vertelt Dries over de aanschaf van kajakmateriaal. Verplichte kost voor nieuwe leden en geïnteresseerden.

Er was een klein meisje dat wou gaan kajakken. Via de vernieuwde website komt ze uit bij de grootste club van de kempen… TKC. Braaf als ze is, vraagt Kaatje aan haar mama of ze volgend jaar mag gaan varen. Een beetje onbezonnen en druk multitaskend zegt haar lieve ploetermoeder: natuurlijk schatje, schrijf je maar in. Kaatje verstuurt met een paar handige klikken het aansluitingsformulier en betaalt met het appje het inschrijvingsgeld.


Dagen, weken verstrijken en er wordt eigenlijk niet meer over gesproken. Tot Kaatje haar mama er aan herinnert dat ze de week nadien start met de kajak. Vol in paniek begint de mama het internet af te schuimen naar kajakgerief. Ze wil niet dat haar dochter uit de toon valt als ze voor de eerste keer gaat varen.
Mama heeft totaal geen idee wat dochterlief nodig heeft om haar kajakavontuur te starten. Mama bekijkt snel wat YouTube video’s en ze somt op wat ze ziet.


Een boot, ja Kaatje heeft alvast een boot nodig. Maar wacht eens even… Ge hebt van die korte dikke boefboten, van die lange smalle speren, ge hebt er ook die lijken op een vliegdekschip… Man man man, zoveel keuze. Dus ja, dat zal mama even moeten navragen.
Kaatje merkt op dat ze misschien ook wel een peddel nodig heeft. Mama knikt instemmend. Een peddel dat moet lukken.
Echter ook hier stellen ze vast dat er meer keuze is aan peddels dan aan schoolgerief in een gemiddelde winkel eind augustus.
Tja, ook best even bekijken dus.
Mama besluit dan maar om wat kledij te bestellen. Immers hoe moeilijk kan het zijn om wat kajakkledij te kopen. Een droogpak, een neopreen en dan met of zonder pijpen, een jas? Ai ai Kaatje en mama worden er moedeloos van. Ze zetten het bij op hun vragenlijstje.
Al gauw beseffen ze dat hetzelfde opgaat voor een spatzeil, kajakschoenen,… Kortom eigenlijk heel de uitrusting van Kaatje blijkt één grote vraag te zijn.


De mama besluit één van de lesgevers te bellen. Gelukkig kan deze haar en Kaatje geruststellen. Doe gewoon slechte kledij en schoenen aan die nat mogen worden en breng een extra setje droge kleren mee. Dat is alles wat Kaatje nodig heeft om te stralen op haar eerste kajakles!
Opgelucht en enkele duizenden euro’s bespaart start Kaatje haar carrière!

Ja, beste nieuwe leden, om te starten met kajakken heb je eigenlijk niets nodig. Het eerste jaar kan je gebruik maken van clubmateriaal en vraag je maar raak bij de oude rotten over welk materiaal voor jou zou passen. Gaande weg ontdek je wel in welk onderdeel van onze sport je passie ligt en kan je op je eigen tempo (al dan niet tweedehands) materiaal aankopen.


Je hebt geen K1-kajak nodig als je wilt gaan wildwatervaren en je bent niets met een droogpak als je gaat polo spelen. Op het open water kan je ook maar beter in een zeekajak zitten dan in een EXO XT 300.
Basiskledij kan je in de zomer vinden bij Decathlon. Voor het betere gerief en het volledige assortiment aan kajakbenodigdheden kan je bij één van onze sponsors, Arjan Bloem of Kanoshop.nl terecht.Die hebben een webshop en regelmatig rijdt er wel iemand van de club tot daar en kan je allicht mee of vragen om
iets mee te brengen. Soms kan je ook je slag slagen op tweedehandssites of via clubgenoten welke hun materiaal of boten van de hand doen.