We wachten op groen licht om weer het water op te mogen. Tijd genoeg dus voor onderstaand toerverslag van Ludo.

Ronde van West-Vlaanderen
17 -21 juli 2019

Het was de 12de editie dat deze toertocht werd ingericht door het Provinciaal Comité van West-Vlaanderen. De drijvende kracht is Rik Vierstraete en zijn team van de kajakclub van Ieper. Dinsdagavond had ik mij, met mijn sleurhutje, geïnstalleerd op de dijk van het kanaal van Bossuit aan de terreinen van de Harelbeekse kajakclub. Het kanaal Bossuit-Kortrijk is een schakel in het netwerk van Seine Schelde Vlaanderen.

De eerste dag vertrok in Harelbeke richting Kortrijk waar we in de plaatselijke kajakclub ons aperitief mochten gebruiken. Wanneer de sluiswachters arriveerden werden we door drie opeenvolgende sluizen geloosd om dan richting Roeselare te varen.
Jammer genoeg kwamen we niet zo ver want blauw-alg en een flikske op de fiets stak een stok voor onze peddel.

 "Tot hier en niet verder!"

De leden van RKV waren hier niet mee opgezet en zouden een klachtenbrief richten aan de autoriteiten. We waren de zone van blauw-alg reeds gepasseerd...
Jammer was ook het feit dat in de loop van de avond een onguur figuur mijn brillendoos uit mijn auto gestolen heeft. Het ergste was wel dat mijn optische heldere bril in die brillendoos zat.

Na een goede nachtrust werd de volgende dag de tocht verder gezet richting Gekko in Gent aan de watersportbaan. De mensen aan de toog zorgde voor de nodige ambiance in Mexicaanse stijl.

 Dag drie vertrok ik in Bellem naar Brugge en reeds na enkele honderden meter was er een brutale motorjachtvaarder die een hekgolf trok die mij overspoelde. Gelukkig had ik toevallig mijn spatzijl aan en was enkel mijn T-shirt nat. In Beernem werd er nog een korte stop gehouden en dan door te trekken naar de heerlijke BBQ die in Brugge werd gemaakt. In Brugge werd onze club mee vertegenwoordigd door Luc Goos.

Op dag vier werd het stof van de tenten afgespoeld door hevige regenval in de voormiddag.
Ook de kajakkers die in Plassendale vertrokken kwamen niet droog aan in Nieuwpoort. Nadat we hier versast waren, ging de tocht verder over de IJzer richting Dikmuiden. Aan de oever, waar de toren staat (AVVVK), is de kajakclub gevestigd. Al was het opgehouden met regenen doch de hevige winden zorgde er wel voor dat het tempo geluwd werd. Maar geen nood: de frietjes en de heerlijk klaargemaakte, aangespoelde, zalm deed alle zorgen vergeten.

Dag vijf bracht ons vertrekpunt naar Veurne waar nog een lekkere boterkoek met rozijnen en een tas koffie de nodige energie leverden om te vertrekken. Zelf vertrok ik in Fintele om nog 6 km over de ijzer te varen en dan via het Ieperkanaal naar Ieper. Onderweg werd op De Boot nog wat bijgetankt met een heerlijk biertje van een lokale brouwer. Nog twee sluizen, waar je dan wel moest overdragen, en een eindspurtje naar het clublokaal van Ieper. Heerlijke pitabroodjes werden er aangeboden om terug op krachten te komen.

Het is een ontspannende en gezellige tocht geweest.
Maandagmorgen nog een ontbijt en dan terug naar huis.

Ludo Willems

overzicht nieuwsberichten